Een felt sense

Een felt sense

“Een felt sense is iets dat je voelt in je lijf en dat gaat over iets in je leven”. Ja je voelt het in je lijf maar het is niet ván je lijf. Het is een ander gevoel dan wat ik in mijn rug voel als ik te lang achter de PC heb gezeten. Het is te vergelijken met zoiets als een brok in je keel hebben. Er zit daar geen brok, Toch voel je het in je keel. Zo’n brok, laten we dit voorbeeld maar even aanhouden, dat gáát ergens over. Je ziet bijvoorbeeld ergens tegen op, of het komt omdat je moet huilen en dat niet wilt of kunt, of het komt nog van iets heel anders. Zo’n felt sense is heel persoonlijk. Het gaat over iets in jóuw leven.”

“Als zich eenmaal een felt sense gevormd heeft krijgen we toegang tot informatie waar we toe nu toe geen toegang toe hadden of worden verbanden duidelijk die nog niet duidelijk waren. Aandacht voor de felt sense geeft inzicht. Dat is fijn en helpt ons vaak ook verder, ‘oh nou begrijp ik wat er in de weg zit om tot actie over te gaan’ of ‘oh dat maakt dat ik steeds zo heftig reageer’, ‘oh nou begrijp ik wat me altijd zo boos of verdrietig maakt’. Inzicht is fijn en inzicht helpt. Het is echter jammer als je op dit moment zou stoppen met focussen. Want er is meer, veel meer.”

Ook in haptotherapie wordt gewerkt met het bewegen naar het gevoel toe. Door te openen, ruimte te maken, te ervaren en het door je heen te laten stromen, ontstaat er ruimte voor nieuwe inzichten en kunnen nieuwe bewegingen gecreëerd worden.