Wat is het verschil tussen vanuit of over je gevoel praten?

Wat is het verschil tussen vanuit of over je gevoel praten?

Wat is het verschil tussen praten vanuit of over je gevoel?
Als haptotherapeut loop ik er vaak tegen aan: cliënten praten in eerste instantie meestal over hun gevoel i.p.v. vanuit hun gevoel. Wat is het verschil eigenlijk? Als je over je gevoel praat, heb je het over gevoelens van een ander moment. Je gebruikt woorden als ‘vaak’, meestal’, ‘toen’. Je hebt op die manier wat afstand tot het moment waarop je het gevoel werkelijk voelde. Die afstand gebruik je meestal om te interpreteren, analyseren: ik voelde dat omdat…, het heeft te maken met… In die analyse trachten we vat te krijgen op onze gevoelens. Als je praat over je gevoel zit je eigenlijk meer in je hoofd.
Als je praat vanuit je gevoel vertel je iets over wat je op dat moment ervaart: ik merk dat ik verdrietig word… ik baal hier zo van…dit raakt me…dit doet me goed…In het praten vanuit je gevoel maak je direct contact, ten eerste met jezelf; je bent je bewust van je gevoel in het moment, in je lichaam. En ten tweede maak je contact met de ander; je deelt met de ander wat er met je gebeurt, terwijl het gebeurt. Je laat de ander dichtbij komen. Dat is kwetsbaar en open, en authentiek. Het geeft een gevoel van verbinding. Praten vanuit je gevoel is kiezen voor contact. Contact vanuit de gevoelde beleving in je lichaam.

Het vraagt moed om je te laten zien
Het vraagt wat moed om jezelf zo direct te laten zien in het contact; het wordt nl. niet altijd goed ontvangen. Soms krijg je als reactie op jouw openen ongevraagd een advies. Jij deelt bv. dat je je niet zo lekker voelt, en de ander raadt jou meteen een flinke wandeling aan. Daarmee sluit de ander de opening tot contact eigenlijk meteen weer af: er wordt op jouw gevoelsopening niet met gevoel gereageerd. Hoe goed ook bedoeld, dat was waarschijnlijk niet jouw behoefte.
Dus soms vraagt het openen in contact meteen een assertieve houding. Je kunt bv. zeggen: ik vind het fijn als je gewoon luistert, of mee leeft, of zegt wat het met jou doet, ik wil eigenlijk gewoon contact. Als ik een advies wil, zal ik daar echt om vragen. Zo help je de goed bedoelende ander door te laten weten wat jouw behoefte is.

Nog meer lastige reacties
Het kan ook zijn dat de ander het niet zo goed bedoelt, en kritisch, oordelend reageert. Dus bv. zegt dat je een aansteller bent, niet altijd zo moeilijk moet doen, of dat het op deze manier niks wordt met je. Ook dan heb je een assertieve houding nodig. Je kunt  zeggen dat je niet zit te wachten op een oordeel, dat je deze reactie niet prettig vindt, en als de ander daar niet naar luistert kun je natuurlijk ook gewoon weg lopen.   
Dan heb je nog de reactie dat de ander reageert op jouw gevoel door meteen over zichzelf te beginnen: oh ja dat ken ik, dat heb ik ook altijd, ik… Dit is ook niet echt wat je nodig hebt; de ander is zo bezet met zichzelf dat er ook hier geen verbinding tot stand komt. Meestal haak ik hier gewoon af…weet jij een goede tekst om dit te herstellen?

Waarom toch kiezen voor contact?
Misschien praten we daarom vaak liever over ons gevoel van een ander moment: het is minder kwetsbaar, minder direct. Je kunt makkelijker doseren hoe veel je vertelt, afhankelijk van de reactie van een ander. Best handig als je iemand net leert kennen; eerst maar eens aftasten hoe diegene reageert op jouw gevoelens die niet van nu zijn.
In het delen van je gevoel van dit moment, indien goed beantwoord, zit echter de rijkdom van direct, echt contact. Contact is een basisbehoefte. Praten vanuit je gevoel van dat moment geeft verbinding, het gevoel dat je gezien wordt, dat je er mag zijn. Als de ander zich in je in kan leven vanuit eigen ervaringen dan voel je je begrepen, gekend. Daardoor ben je niet meer alleen in je ervaring. Niet meer eenzaam. Zulk contact kan troosten bij pijn, angst, verdriet. Contact voedt ons, het vervult, verrijkt. Contact kan verdieping geven, het kan je tot inzichten leiden waar je alleen niet op kwam. Contact kan spannend en uitdagend zijn, ons uitnodigen voorbij onze grenzen te gaan en nieuwe ervaringen op te doen. Contact is in verbinding zijn met elkaar vanuit je gevoel in het hier en nu, in je lichaam. Contact biedt je de ervaring dat je er bent, dat je leeft, het geeft levenslust.