Knuffelen

Knuffelen

Knuffelen…de meesten houden er wel van! Maar, ben jij een knuffelbeest of kijk je het liever even aan? Krijgt iedereen een knuffel van je of alleen intimi? Wat voor betekenis heeft een knuffel geven/ontvangen voor jou?

En hoe knuffel je? Is het een snelle knuffel met ruimte tussen jouw lijf en die van de ander? Of is het een langzame, nabije knuffel? En hoe present, hoe aanwezig, ben jij tijdens zo’n knuffel? Voel je jezelf, je eigen lijf en je basis nog? Sta je nog op je eigen benen of leun je wat meer op de ander?

Een knuffel kan als fijn, leuk, makkelijk, moeilijk, onprettig en vanalles er tussenin ervaren worden. Veel hiervan hangt samen met hoe jij in je lijf zit, hoe jij tegenover afstand, nabijheid en intimiteit staat, en hoe er om gegaan wordt (en werd) met jouw grenzen en wensen.

In essentie zijn knuffels niet alleen fijn maar ook belangrijk! Een knuffel van 20-30sec zorgt voor de aanmaak van het gelukshormoon oxytocine, wat ervoor zorgt dat je je prettiger voelt. Een knuffel verbindt, stilt huidhonger, biedt aandacht en bevestiging en geeft liefde en steun. Hoeveel tranen zijn er niet gestild met een knuffel van papa of mama? Een knuffel is met recht een wondermiddel. Hoe fijn dat we dat zo dichtbij ons beschikbaar hebben!